Forskning och Medicin

En nybyggare i Florida

Florida satsar stort på att bli ett nytt biomedicinskt forskningscentrum och har lyckats få flera etablerade forskningsinstitut att lägga filialer där. Ett exempel är Scripps, idag med 170 forskare, många från andra länder. En av dem är svenske Claes Wahlestedt.
Fram till för tre år sedan var Claes Wahlestedt professor på Karolinska Institutet. Nu är han med och bygger upp Floridafilialen till Scripps La Jolla i Kalifornien.

— Det är en stor filial med samma organisation och ledning som Scripps i Kalifornien, berättar han.

Forskningscentret ligger i staden Jupiter i Palm Beach County på Atlantkusten. Delstaten hoppas att det ska bli en del av ett nytt centrum för biomedicinsk forskning och har investerat 310 miljoner dollar i filialen. Countyt (länsstyrelsen) har skjutit till pengar för mark och byggnader och för fyra år sedan flyttade de första forskarna in i provisoriska labb i lokaler hos delstatliga Florida Atlantic University.

— Historiskt har här funnits mest servicejobb, inte så många inom avancerad teknik, som bioteknik. Nu hoppas delstaten att det ska poppa upp högtekniska småföretag runt institutet som i universitetsstäder som San Diego och Boston.

Måste klara sig själv efter fem år


Pengarna räcker till att finansiera forskarna de första fem åren. Sedan måste de vara självförsörjande, dra in egna pengar och betala institutet för alla omkostnader.

— Annars måste man söka sig härifrån. Det blir en selektion under åren, säger Claes Wahlestedt, vars forskargrupp nu består av ett tiotal personer.

Hans forskning finansieras mestadels med anslag från National Institutes of Health, NIH.

— Man får lägga ner mycket tid på att söka anslag, mer än i Sverige. Men när man väl får anslagen är de stora. Det finns också mer privata medel att söka.

Bland andra fördelar i miljön nämner han duktiga kolleger, fin utrustning och att bra forskning blir gjord. Men lönen då?

— Den är helt klart högre, men det är också helt klart mer att betala själv. Men visst, det blir några dollar plus, säger han.

Toppen av isberget


Forskningen handlar om arvsmassan, speciellt de delar som är aktiva utan att tillverka proteiner. Det är sådant som för bara några år sedan kallades skräp-DNA. Idag vet forskarna att en stor del av det har en reglerande funktion. Regleringen sker på mellansteget mellan DNA och proteiner, där det finns RNA.

— Vi jobbar med det RNA som inte är med och bildar proteiner. Vi tror det styr proteiner på olika sätt.

De tittar speciellt på sjukdomar i centrala nervsystemet, och har t.ex. undersökt skillnader mellan hjärnvävnad från avlidna personer med Alzheimers sjukdom och hjärnvävnad från friska personer. På så sätt har de nyligen hittat komponenter som på genetisk nivå kan vara med och styra och påverka utvecklingen av Alzheimers sjukdom, ett fynd som på sikt kan ge nya behandlingar och diagnosmetoder. Resultaten publicerades i Nature Medicine i juli.

— Vi skrapar på toppen av isberget.

I hela mänskliga genomet är det bara 1,2 procent som gör proteiner. Men hela genomet är aktivt.

Som så ofta var det tillfälligheter och inte minst tidpunkten som gjorde att Claes Wahlestedt hamnade i Jupiter. Han forskade vid KI med anslag från bl a Pharmacia när Pfizer köpte företaget och anslagen försvann.

— Ungefär samtidigt fick jag en fråga från Scripps som skulle dra igång något nytt och det fanns en möjlighet att vara med och påverka.

Lyckosam satsning


Florida har satsat totalt en miljard dollar på att locka forskningsinstitut till delstaten, ett initiativ starkt drivet av Jeb Bush, bror till George W Bush och fram till i fjol Floridas guvernör.

Satsningen har varit lyckosam. Intill Scripps finns nu en filial till tyska Max Planck-institutet, den första i USA. Och i andra delar av Florida växer fler forskningsfilialer fram. I Orlandoområdet finns t ex en avläggare till medicinska Burnham-institutet, med säte i Kalifornien.

— Det är bra. Det ger en större kritisk massa. Och delstaten håller ambitionen vid liv trots att skatteintäkterna är -mindre nu än de var för fyra år sedan, säger Claes Wahlestedt.

Författare: Siv Engelmark

Kommentera:

Kontakta redaktören
Senast uppdaterad: 2008-09-30
Vetenskapsrådets webbplats

Forskning & Medicin är en tidning från Vetenskapsrådetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, ämnesrådet för medicin och hälsa i samarbete med de medicinska fakulteterna.

FAKTA Scripps

The Scripps Research Institute, TSRI, är en av USA:s största privata icke vinstdrivande forsknings- institutioner. Merparten av forskningsmedlen kommer ifrån National Institutes of Health och andra federala forskningsfinansiärer, men också via samarbete med ledande läkemedelsföretag. Scripps är grundat på en familjedonation och ligger i La Jolla utanför San Diego i södra Kalifornien. År 2003 beslutade TSRI att etablera ett nytt forskningscentrum i Florida.