Forskning och Medicin

Han samlar opinion för djurförsök

De protesterar — för djurförsök. I England tröttnade en grupp studenter på våldsamma protester mot användningen av försöksdjur och startade en motrörelse, Pro-Test.
Fotograf: Siv Engelmark
Tom Holder
Flera av djurrättsorganisationerna i det djurälskande England har på senare år riktat sitt engagemang mot användningen av försöksdjur.

— Det är enkelt att slå på forskning som använder djurförsök. Men i Oxford gick djurrättsaktivisterna lite väl långt, säger Tom Holder som är en av grundarna till Pro-Test, en organisation som vill informera om nyttan med djurförsök.

Under 2000-talet har de brittiska aktivisterna blivit alltmer våldsamma. Det är framför allt universitetens forskningslabb med försöksdjur som varit deras måltavlor. Och till en början gick det aktivisternas väg. I Cambridge skrinlades planerna på ett nytt forskningslabb 2004 efter våldshändelser och hot, eftersom kostnaderna för säkerheten skulle bli för höga.

Rädslan bredde ut sig


Året efter lyckades demonstranter försena byggandet av ett nytt labb i Oxford. Den byggfi rma universitetet först anlitat för jobbet hoppade av, efter en rad hot. Det tog ett halvår att hitta ett nytt byggföretag.

Och rädslan bredde ut sig bland studenter och forskare som hade något med djurförsök att göra.

— Det var frustrerande att se hur våldet och skrämseltaktiken från extrema djurrättsaktivister fick rädslan att breda ut sig. Debatten kom helt att styras av dem, eftersom forskarna inte ville prata öppet om forskning. Men det har ändrats de senaste åren, säger Tom Holder.

I Oxford nåddes kulmen då en brandbomb ödelade ett båthus som tillhörde studenter. Det blev också starten för en motrörelse — för användningen av försöksdjur i forskningen.

Motdemonstration


Initiativet kom från 16-årige studenten Laurie Pycroft. Någon månad efter branden satt han vid ett cafébord när en demonstration mot Oxfordlabbet tågade förbi. Snabbt organiserade han en egen motdemonstration, via pappershandlaren där han köpte det som krävdes för att tillverka ett plakat med vilket han ställde sig framför demonstranterna. Därefter började han organisera nästa motdemonstration. Några studenter anslöt sig, och Pro-Test bildades.

En av studenterna som var med då är Tom Holder, idag 23 år. Till skillnad från Laurie Pycroft, som i fl era tidningsintervjuer lyft fram sitt stora intresse för naturvetenskap och medicin, har han ingen direkt anknytning till medicinsk forskning. Han har en examen i politik, ekonomi och fi losofi från universitetet iOxford.

— Vi som studerar samhällsvetenskap tenderar nog att vara mer beredda att föra lite liv och ta debatten på gatan. Dessutom har vi mer flexibel arbetstid än dem som läser naturvetenskap. Men i den ursprungliga Pro-Test-kommittén fanns några studenter som läste naturvetenskap.

Budskapet har nått ut


— Det är inte alltid de som är mest kvalificerade att prata om behovet av djur i forskning som är bäst på att presentera frågan för andra. Många forskare sänkte blicken och ignorerade debatten, säger Tom Holder som är i Sverige i samband med Vetenskapsrådets årliga informationsdag om djurförsöksfrågor.

Pro-Test har demonstrerat, hållit informationsmöten, använt Facebook och webben för att komma ut med sittbudskap.

— Forskarnas arbete är livsviktigt för att vi ska få nya mediciner och vi vill att det ska komma fram.

Intresset från medierna har varit stort och de har inte haft några problem att nå ut med budskapet. Idag tycker en majoritet av britterna att det är rätt att använda djurförsök i forskningen. Fler forskare pratar öppet om sin forskning. Och bygget av det biomedicinska labbet blev klart i höstas.

Drar västerut


Pro-Test har hittat en ny marknad, västerut. För i USA, framför allt i Kalifornien, har det förekommit lika våldsamma demonstrationer som i Storbritannien. I Santa Cruz, elva mil söder om San Fransisco, har forskare vid universitetet som använder djurförsök blivit utsatta. En forskare har fått sin bil uppeldad, en annan sitt hus.

Tom Holder reste under hösten runt på den amerikanska öst- och västkusten och höll föredrag på forskningsinstitutioner och universitet. Han menar att genom att tydliggöra sambandet mellan djurförsök och hälsa, går det att få stopp på våldet.

— Vi måste få forskarna att tillsammans stå upp för forskningen, engagera studenter och utbilda skolbarn. Och de ska vara stolta även om det innehåller djurförsök. De hjälper människor till ett bättre liv.

Författare & fotograf: Siv Engelmark

Kommentera:

Kontakta redaktören
Senast uppdaterad: 2009-03-30
Vetenskapsrådets webbplats

Forskning & Medicin är en tidning från Vetenskapsrådetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, ämnesrådet för medicin och hälsa i samarbete med de medicinska fakulteterna.